Tradition & historia

Goda traditioner skapar trygghet och gemenskap. De bidrar till att skapa en skolidentitet och vi-känsla där våra grundläggande värden lyfts fram och stärks. På Backeboskolan speglar våra traditioner förstås vår vision om öppna sinnen, skarpa hjärnor och stora hjärtan.

Här får ni ett smakprov på några av dem.

Skolstart
Att börja skolan ska firas! När man börjar 1:an på Backebo så får man åka båt till skolan.  På stranden och bryggan står alla övriga elever samt personal och välkomnar med sång. Därefter är det dags för det stora tårtkalaset. Alla familjer på skolan bidrar med en tårta och de brukar vara ca 100 fantastiska skapelser där fantasin fått fritt spelrum.

Hantverksdagar och julmarknad
I slutet på november och början på december luktar det alltid extra gott på förskolan och skolan. Då är det full fart med hantverksdagar och barnen tillverkar både goda ätbara saker och hantverk i ull, trä och andra naturmaterial. Allt säljs sedan på vår välbesökta julmarknad och minst hälften av överskottet skänker vi varje år till vår vänskola Jambo Toto i Kenya.

Backebodagen
När sommaren närmar sig så fylls skogsbacken bakom skolan av picknickkorgar och filtar där elevernas familjer slår sig ner i väntan på årets stora föreställning. Varje år arbetar samtliga elever fram en gemensam föreställning på ett aktuellt tema. Det brukar bli en fantastisk show med massor av dans, sång, musik och teater.

Sommaravslutning med Läsårsbrev
På avslutningen på förskolan och skolan firar vi all ny kunskap som läsåret burit med sig. I ett personligt Läsårsbrev sammanfattas det barnen och eleverna jobbat med under året. Detta delas ut under högtidliga former och vi vet att dessa har en särskild plats i många familjers hem.