Vi har länge pratat om att lärare och enskilda skolor själva skulle kunna bygga tätare nätverk och tillsammans ordna spännande möten, utbildningar och annat som vi tycker att vi behöver och vill ha just för tillfället för att bedriva en så bra skolutveckling som möjligt. Att vi liksom måste ta tag i rodret själva och styra våra skutor med kompassen tydligt inställd på en utvecklings som gagnar eleverna.

En dag gjorde vi så slag i saken och bestämde oss för att börja bjuda in pedagoger till spännande arrangemang på vår skola. Vi döpte det hela till Kreativ fredag.

Igår gick så den första Kreativa fredagen av stapeln. Vi hade anlitat två föreläsare vi visste var toppenbra och som höll en workshop om något som ligger oss på Backebo varmt om hjärtat, nämligen att våga släppa matteboken och istället jobba mer kreativt.

Till evenemanget hade vi bjudit in lärare via alla kanaler vi kunde komma på. Facebookgrupper, kommunens nätverk, våra egna kontakter… Lite smått nervöst väntade vi sedan på att anmälningarna skulle börja droppa in. Vi hade kommit överens om att 30 personer var maxantalet för detta evenemang och att 10 var minimum för att vi skulle göra det över huvud taget, annars skulle den ekonomiska förlusten bli alltför stor.

Vi blev glatt överraskade när det drösade in anmälningar och den 19 februari samlades så 30 matematiklärare från F-6 för att tillsammans bli inspirerade och få nya idéer. Janne och Kristina höll i workshopen med lika stort kunnande och engagemang som vi hoppats och stämningen i rummet var tät, glad och entusiastisk.

Vi hade lagt ner lite möda på att göra det mysigt för deltagarna med smarriga saker att äta och dricka till frukost, lunch och fika eftersom vi vet att man som lärare uppskattar att känna sig lite omhändertagen. van som man är att själva ta om hand dagarna i ända. Vid hemgång fick alla också en goodie bag med sig hem fylld med både mattespel att använda med eleverna och lite godsaker.

Vi som arrangörer pustade ut på fredagseftermiddagen och kände oss riktigt nöjda, i nästa vecka ska vi skicka en utvärdering till deltagarna och förhoppningsvis var även de nöjda. Har vi riktig tur har de också några kloka ord om förbättringsområden att skicka med oss. För detta kommer vi nämligen att göra om, nu har vi fått blodad tand.

Tack alla ni som kom, och till er och alla andra säger jag bara:
Håll utkik efter Backeboskolans Kreativa fredag, den är här för att stanna!

/Camilla Fogelström
Utvecklingsledare Backeboskolan
camilla.fogelstrom@backeboskolan.se

P.S. Idéer på vad nästa Kreativa fredag ska handla om mottages tacksamt! D.S